Преди живее в Русия, но се налага да напусне страната след като му налагат доживотна забрана да влиза в страната

Това е разказ за смешното и тъжното, за чувството за хумор, което може да ти създаде проблеми, но би могло да бъде и единственият изход от тях. Идрак Мирзализаде е известен комедиант, който има доживотна забрана да стъпва на територията на Русия след като шегите му не се харесват на властта там. Стига се дори до съд и затвор. Каква е цената да се пошегуваш с руската държава и може ли хуморът да спаси умовете ни в хаотичните времена, в които живеем?

"Казвам се Идрак Мирзалидзе и съм стендъп комедиант. Правя това, което обичам и го правя на руски език. Преди живеех в Русия, но ми се наложи да напусна страната и в момента се намирам в Тбилиси. Нещата станаха малко по-трудни през първите месеци от войната. Тогава всички бяха шокирани и никой не знаеше какво да прави. Малко по малко обаче всичко се върна в нормалния и обичайния си ритъм", започна историята си комедиантът.

През 2021-ва година съдът в Москва го осъжда на 10 дни в затвор заради провокация на етническо напрежение. "Всичко това беше зрелище за хората. Беше театър. Нямаше действително решение. В Русия не съществува нещо като истински съд. Съдебната система там прави това, което и се нареди от властта. В моя случай властта е казала: „Трябва да затворите този човек” и да, те го направиха", спомня си той.

"Аз не бях вкаран в истински затвор, не бях сред убийци и други такива престъпници. Поставиха ме в нещо като изправително училище, като интернат. Там имаше и други като мен – шегаджии, които според руската власт са преминали границата на политическата коректност. Ако мога да резюмирам престоя си там с едно изречение – бяха хубави 10 дни, в които успях да си почина и да си направя детокс от социалните мрежи", разказва комедиантът.

Към днешна дата има доживотна забрана да влизате на територията на Русия. "В официалната документация пише, че съм заплаха за руската държава. Моят хумор им се вижда като ядрено оръжие. Страхуват се от него", казва той.

ЕКСКЛУЗИВНО: Интервю с руски учител, уволнен заради вижданията си

Една от шегите, които му причиняват проблем, е свързана с наемането на апартаменти. "Това е сериозен проблем в Русия. Ако не си представител на славянските народи е практически невъзможно да си осигуриш жилище под наем. Вероятно тази моя шега беше приета като критика към социалната политика на руската държава", обясни Мирзализаде.

Срещу него дори е упражнявана физическа агресия. Двама мъже ме причакаха и нападнаха след една от моите шоу програми в Русия. Те ми казаха, че ако искам да ме пуснат да си тръгна трябва да се извиня на руснаците, да им кажа, че съжалявам. Аз обаче не го направих", посочва той.

Той сподели и няколко съвета. "Мисля, че най-правилното нещо, което хората могат да направят е да се фокусират върху онова, в което са най-добри. Например – ако работиш добре с коли, прекарвай времето си около тях, ако правиш стендъп комедия, съсредоточи се върху нея. Просто трябва да се правят неща, които да ангажират както тялото, така и ума. Това е рецептата за спасение, рецептата за добър живот", смята комедиантът.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.