От турския бряг „Разони" той отплава към пристанище в Ливан

Първият кораб с украинско зърно премина успешна проверка от международните екипи край Истанбул. От турския бряг „Разони" той отплава към пристанище в Ливан, натоварен с 26 000 тона царевица. Това е и първият плавателен съд, който напусна пристанището на Одеса от началото на конфликта между Русия и Украйна.

Първият кораб, натоварен с царевица от Украйна, хвърли котва край Истанбул

Краят на руската блокада за украинското зърно е в резултат на споразумение, договорено с посредничеството на ООН и Турция. Следващата стъпка е постигането на редовен график на доставките, обяви украинският президент Володимир Зеленски.

„Много се изговори за това защо е необходимо да се възстанови украинският износ на земеделска продукция. Ще добавя само още нещо - експортът тази година е съществен за нашите фермери и земеделски компании, за да имат достатъчно ресурс за сеитбата през следващия сезон. Това как ще се подсигури зърното за следващата година е въпрос на продоволствена сигурност за нашата страна", каза той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.