В петък ще се решава дали партията ще накаже нейните членове в правителството "Донев"

"Назначението на Никола Стоянов го давам за пример на човек, който е там с една единствена цел и то е да удари БСП" Така Явор Божанков от БСП коментира в "Твоят ден" на NOVA NEWS поста на икономическия министър в служебния кабинет. 

Той припомни, че той е в тежък конфликт с БСП, уволнен от ръкоодството ѝ и като такъв има личен мотив за реваншизъм. "Никой няма съмнения, че този човек е подбран и селелктиран със задачата да удари БСП”, посочи отново Божанков.

"Но той е там не просто персонално да удари лидера на БСП, а той е там, за да свали резултата на тази политическа сила като част от един по-голям план, защото служебният кабинет има огромна роля в това дали ще се формира или не и какъв кабинет ще се формира в следващия парламент”, посочи Божанков. По думите му служебните кабинети могат да създадат архитектурата на следващия кабинет.

Според Божанков: "Удар срещу БСП ще доведе до следния резултат: Или ГЕРБ да стане първа сила и да формира мнозинство, или тези, които тръгнахме по пътя срешу корупцията, да успеем да направим, но без троянските коне, като ИТН, който в крайна сметка събори правителството".

На въпрос дали тримата министри от БСП в служебния кабинет - Крум Зарков, Явор Гечев и Весела Лечева - трябва да бъдат наказани, Божанков каза, че ще го реши колективният орган. Утре Националният съвет а БСП ще се събере и колективно ще го обсъди, посочи той.

Божанков коментира индиректно и уволнението на Гергана Алексова от поста ѝ на зам. директор в НКЖИ. Той пренесе отговора си към Софийска стокова борса и зяви: "Една от най-големите схеми в държава е търговията на държавни дружества през нея. Твърдя, че цялата държавна машина – от НКЖИ и БДЖ, МВР - горива, стоки - как купува и продава държавата въобще, почти 90% от държавния оборот минава през тази борса. И ако човек погледне договорите през тая борса и види на какви цени са сключвани, ще се хване за главата".

Алексова за уволнението си от НКЖИ: Подозирам, че съм пречка за завръщане на модела ГЕРБ-ДПС

Според Божанков става дума за схема за източване на държавата, а фирмите, които са на борсата: "Не са случайни, едни и същи са и все са свързани  с политически лица и политически интереси".

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.