Така смята председателят на Българското научно дружество по фармация

Икономическите сътресения ще правят все по-трудно въвеждането на COVID мерки, ограничаващи възможностите хората да ходят на работа. Това заяви проф. Георги Момеков, председател на Българско научно дружество по фармация, в ефира на "Събуди се".

Според него не може България да се сравнява с Великобритания, където ваксинираните са много по-голям процент. “Вземането на мерки трябва да става с отчитане на реалностите у нас”, поясни проф. Момеков. Според него, за да се спазват COVID ограниченията у нас е нужна разяснителна кампания. 

“Ваксините не са идеалното решение, но са единственото, което имаме за момента. Високорисковите хора трябва да помислят за бустер”, посъветва още той. И цитира данни от САЩ, които показват, че ваксинираните, дори и без пълен курс, умират в пъти по-рядко от неваксинираните. 

Очакват се нови ваксини наесен. “Те са така модифицирани, че в нашето тяло да се изработят антигени, които са от Омикрон”, каза професорът, но уточни, че те са само бустерни дози, т.е за хора със завършен ваксинационен курс. Омикрон се разпространява много по-бързо, но данните показват, че смъртността намалява при този вариант, допълни експертът.

Повече по темата гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.