Регионалният министър даде заявка те да получат пари за големи обекти като „Хемус” 1, 2, 3 и пътя Ботевград-Видин

Регионалното министерство ще направи възможното, за да се разплати с пътностроителните фирми за извършените дейности по големи обекти. Това обяви след днешната среща с представители на бранша служебният министър Иван Шишков.

Около 720 млн. лева са парите, които пътните фирми очакват да получат от държавата за извършени ремонти. „Този път сме категорични, че докато не получим изработеното дотук, никой няма да подпише ново споразумение с АПИ за поддържане през октомври или за зимата, която следва след това”, заяви председателят на Браншовата камара „Пътища” Стефан Чайков.

Чайков: Пътните фирми няма да подписват нови споразумения преди изплащане на задълженията

След срещата в Регионалното министерство стана ясно, че не всичко може да бъде разплатено на този етап. „От тези 720 млн., за които говорихме до този момент, 520 млн. са безспорни, че не могат да бъдат платени за съжаление. 200-те милиона, това разбира се е по наше мнение, не попадат в обхвата на решението на НС и могат да бъдат разплатени чрез преструктуриране на бюджета на Агенцията”, посочи той.

За да бъде разрешен спорът за текущ и основен ремонт ще се търси възможност и за законодателни промени, обяви служебният министър. Това обаче без работещ парламент не е възможно.

„Пътният бранш не е враг на държавата. Въпросът е, че те бяха поставени в тази ситуация от един модел, който за съжаление разви своята порочност през времето и те останаха в това положение. Сега ще се опитаме заедно и конструктивно да излезем от този ситуация”, заяви Иван Шишков.

ПОДДРЪЖКАТА НА ПЪТИЩАТА: Властите търсят решение на казуса с пътните фирми

Регионалният министър даде заявка фирмите да получат пари за големи обекти като „Хемус” 1, 2, 3 и пътя Ботевград-Видин.

„Днес разбирам, че не им е било плащано 7 месеца. Т.е ще направим всичко възможно, в рамките на нормалното,  там, където има извършено строителство и има необходимост от плащане, ще бъде направено всичко възможно да се плати”, категоричен беше Шишков.

Във връзка със зимното почистване той посочи, че е възложил в следващите 10 дни да има готова тръжна документация за обявяване на търгове само за зимно почистване. „Призовах фирмите за национално и отговорно поведение, така че заедно да можем да осигурим зимното почистване. Мисля, че те ме разбраха”, каза служебният регионален министър.

„Не оставяйте с впечатлението, че браншът и министерството са се прегърнали и всичко е цветя и рози, но мога да констатирам, че поне имаме диалог. Надяваме се той да продължи и да си говорим по кабинетите и залите, а не по площадите”, посочи председателят на Браншовата камара „Пътища” Стефан Чайков.

Липсата на поддръжка на пътищата заедно с неспазване на правилата за движение води до увеличаване на произшествията, казват експерти. Повече от 70 тежки произшествия с 13 загинали и над 90 ранени са станали само за последните три дни.

„На много места липсва маркировка или тя се полага, но след около месец най-много тя се заличава. Т.е. използват се некачествени материали за полагане на маркировката” , коментира Живко Гелков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.