Това твърдят от Siemens

Изпълнителният директор на Siemens Кристиан Брух заяви, че турбината за газопровода "Северен поток 1" все още не е напуснала Германия и продължават дискусиите за нейната доставка в Русия.

"Газпром": Доставката на турбина за "Северен поток" е невъзможна

Притокът на газ по тръбопровода, свързващ Русия и Германия, е намален от юли насам, тъй като турбината беше изпратена за ремонт в Канада, след което обаче беше върната в Германия. Русия настоя да получи документи, доказващи, че турбината не е обект на западни санкции, докато Европейският съюз заяви, че санкциите в момента не засягат газовия сектор.

Кристиан Брух добави, че Siemens също така е готова да продължи да обслужва "Сверен поток 1" и подчерта, че поддръжката е отделна от решението на немската компания да се оттегли от бизнеса си в Русия. Компанията спря дейността си след нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари и планира да се изтегли от страната до края на фискалната година. 

Репортер: Моника Доневска

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.