Държавата ще подаде искове срещу фирмата, извършвала фитосанитарния контрол на турската граница

Нови съдебни искове ще подаде държавата срещу фирмата, която извършваше фитосанитарния контрол на турската граница.  Юридическите спорове да граничния пункт "Капитан Андреево" между държавата и частната фирма, която упражняваше фитосанитарния контрол, вероятно ще продължат още 3-4 години. Прогнозата е на служебния министър на земеделието Явор Гечев. През този период обаче границата трябва да функционира нормално. По думите на ресорния министър към този момент опашка от тирове на пункта няма, а агенцията по храните подготвя нови съдебни искове срещу частната фирма.

Работата по казуса "Капитан Андреево" е започнала още в първия час от старта на служебния кабинет, заяви министърът на земеделието Явор Гечев. „Споровете най- вероятно ще продължат няколко години, мен ми се струва, че PR-a в цялата история е малко повече, да колегите са почнали едно добро начинание, но не са добили достатъчно готови структурите и екипите да поемат тази цялата работа”, заяви Явор Гечев, служебен министър на земеделието.

Според вътрешния министър Иван Демерджиев агенцията по храните и частната фирма са очаквали МВР да бъде арбитър на границата.

„Двете страни се опитваха да решат спора си на терен, а не в съдебните сгради, където е мястото на такъв тип спорове. МВР беше длъжно да въведе ред на пункта, защото ескалира изключително много напрежението, стигна се до заплахи със саморазправа”, подчерта Иван Демерджиев, служебен правосъден министър.

Съдебната сага с „Евролаб” няма да спре, каза директора на БАБХ проф. Христо Даскалов пред БНР. „В договора и в тези взаимоотношения, които са поставени с фирмата - имаме още безкрайно много аргументи, които предстои в близките дни да ги реализираме с наши съответни съдебни актове”.

Набелязани са и следващи стъпки на действие. „Да си върне частната граница? границата не може да бъде частна, държавата да си върне собствената граница и контролът върху нея”, категоричен е Демерджиев.

„Минаха годините, в които трябва да изправяме един срещу друг хората. И да се плашат, и да се побутват от ляво и от дясно, и да лягат пред камиони и колички. Не би трябвало да се случва това, най-цивилизовано ще подхождаме към нещата”, посочи Гечев.

Спазвайки закона. „Понастоящем лабораторията, която обработва данните, е националната лаборатория в София и още няколко други звена”, подчерта служебния земеделски министър.

При представянето на приоритетите и екипа си служебният министър на земеделието увери, че зърнената реколта е добра и не се очакват кризисни ситуации. Гечев посочи, още че има забавяне на добива на дървесина, но  ще бъде подготвен  план за увеличаването му, за да се осигурят и дърва за огрев през зимата.

Очаквайте земеделският министър в студиото на „Здравей, България” в сряда сутрин.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.