Над 200 лодки ще гребат по Дунав от Ново село до Силистра

Над 200 са лодките, записани за участие в най-голямата регата по река Дунав, която за поредна година ще премине и през нашата страна. Туристическото плаване започна още в края на юни в германския град Инголщад, а общата му дължина е над 2500 километра по трансевропейския воден коридор. У нас лодките пристигат на 13 август и ще бъдат посрещнати в Ново село. Ден по-късно ще са във Видин, а финалът на плаването е планиран за 27 август в Силистра. Спирките по 500-километровия български участък на река Дунав са 13 - навсякъде участниците в регатата ще бъдат посрещнати подобаващо от местни фолклорни състави. Ще имат възможност и да разгледат емблематични за страната ни туристически забележителности.

Международната гребна регата се провежда за 65 път и е най-голямото в Европа и света такова туристическо плаване. В рамките на 74 дни преминава през всички държави по поречието на Дунав - Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, Хърватия, България и Румъния. Заради войната в Украйна обаче, лодките няма да стигнат по традиция до делтата на Дунав, а ще акостират в Силистра.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.