Вчера някои германски медии съобщиха, че реката вероятно е отровена с живак

Лабораторните тестове, направени след масовото измиране на риба в река Одер, са открили завишени нива на сол във водата, но не и на живак. Това заяви днес полската министърка на климата и околната среда Анна Москва.

Анализите на водата, направени и в Полша, и Германия, показват завишените нива на сол. Полша, обаче, все още провежда задълбочен химически анализ на водата, допълва Москва в пост в профила си в Туитър.

Извадиха тонове мъртва риба от река Одер (ВИДЕО)

Река Одер тече от Чешката република и по границата между Полша и Германия, преди да се влее в Балтийско море.

Вчера някои германски медии съобщиха, че реката вероятно е отровена с живак.

Полският премиер Матеуш Моравецки съобщи в петък, че „огромни количества химически отпадъци“ вероятно са били изхвърлени умишлено във втората по дължина река в Полша, като екологичните щети от това са толкова сериозни, че ще са необходими години за възстановяването на реката.

Откриха живак в река на германско-полската граница, хиляди риби измряха (СНИМКИ)

Министърът на вътрешните работи на Полша пък обяви награда от един милион злоти (над 194 хиляди евро), която ще бъде изплатена на всеки, който помогне да се издирят отговорните за замърсяването на реката.

Властите в североизточната германска провинция Мекленбург-Западна Померания предупредиха хората да не ловят риба и да не използват вода от лагуната Шчечин, тъй като се очаква замърсената вода на реката да достигне района на устието в събота вечерта.

Алекс Фогел, министър на околната среда на германската провинция Бранденбург, покрай която тече реката, коментира, че замърсяването е много тежко. „Мащабът на измирането на рибата е шокиращ. Това е удар по Одер като река с голяма екологична стойност, от който тя няма да се възстанови още дълго време.“

Ръководителят на националния орган за управление на водите на Полша съобщи, че от реката са извадени над 10 тона мъртва риба. Стотици доброволци помагат за събирането на мъртва риба от германската страна.

Германските лаборатории потвърдиха, че са открили „нетипични“ нива на „соли“, които могат да бъдат свързани с измирането, но сами по себе си не могат да са основна причина за смъртта на рибата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС