Всяко семейство трябва да замеси и разчупи богородичен хляб

На 15 август отбелязваме Успение Богородично - един от големите християнски празници, свързан с интересни традиции в цялата страна. В Кюстендилско жените замесват специален обреден хляб, който има важна роля в ритуалите на самия празник.

Назад във времето питката се е замесвала с брашно, вода, квас и сол. Използвала се чиста кладенчова вода. Обредният хляб се е пекъл на огън в специални глинени подници. По същия начин днес ритуалът е запазен в много от селата в Кюстендилско.

„Иконостас”: За Успението на Света Богородица (ВИДЕО)

И преди, и сега, за детайлите по украсата на погачата се впряга цялото въображение. Преобладават символи, свързани с плодородието. Питката е специална и заради молитвите, които се изричат. По традиция те са свързани с добруването на семейството. Обичаят „Панагия” е типичен за Кюстендилския край. На 15 август всяко семейство трябва да замеси и разчупи богородичния хляб. А в Кюстендил предстои изложба с най-красивите произведения от тесто, посветени на Света Богородица.

 

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.