Агентите на ФБР са иззели общо 11 комплекта секретни документи, снимки и бележки

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп поиска да му бъдат върнати документите, иззети от агенти на Федералното бюро за разследване по време на обиска в имението му в Мар-а-Лаго.

Тръмп написа в създадената от него социална мрежа Truth Social, че агентите на ФБР са взели кутии с материали, които попадат в обхвата на адвокатската тайна, както и документи, защитени от т.нар. изпълнителна привилегия (executive privilege, която предполага правото на президента да не разкрива определена информация).

Разследват Тръмп за шпионаж, ФБР е иззело класифицирани документи от дома му

"Учтиво моля тези документи да бъдат незабавно върнати там, откъдето са взети. Благодаря ви!" - пише Тръмп, цитиран от New York Post.

Миналата седмица Тръмп заяви, че имението му в Мар-а-Лаго е било претърсено от агенти на ФБР. Бившият президент добави, че агентите на ФБР не са позволили на никого, включително на адвокати, да присъстват по време на обиска.

Bloomberg: Байдън ще обяви кандидатурата си за втори мандат през есента

Както пише "Уолстрийт джърнъл", по време на обиските в имението на бившия президент агентите на ФБР са иззели общо 11 комплекта секретни документи, а оттам са изнесени и около 20 кутии с документация, снимки и бележки. Сред иззетите документи е указ за помилване на бившия съветник на Тръмп Роджър Стоун.

Съдът във Флорида публикува заповедта за претърсване на имението на Тръмп и опис на иззетото имущество. Според документите заповедта за претърсване е била одобрена от съда в следобеда на 5 август, като съдът е разрешил претърсването на целия имот. Според документите съдът се е ръководил, наред с други неща, от член от американския кодекс относно "събирането, прехвърлянето или загубата на информация за отбраната на страната".

Мъж се вряза с кола в барикада пред Капитолия

Американският закон предвижда глоба или лишаване от свобода до десет години за престъпление, свързано със секретна информация, и до 20 години затвор за престъпление, свързано с унищожаване или фалшифициране на документи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.