Две от децата бяха транспортирани в „Пирогов”

Тежка катастрофа стана на АМ „Тракия” в неделя вечер. Сръбски автобус, пълен с 38 деца и десетима възрастни, се обърна в канавка при 217-ия километър на магистралата в посока София. При инцидента пострадаха 17 души. 14 от тях бяха откарани в старозагорската болница. За да може да се обърне внимание на всички, в болницата в Стара Загора се включиха лекари, които днес са почивен ден.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Състоянието на четири деца и един възрастен е сериозно. Тази сутрин се наложи две от децата да бъдат транспортирани в „Пирогов”. Едното е на 11 години и е със счупен таз и бедро, както и контузионен бял дроб. В момента медици го оперират. Другото настанено в "Пирогов" дете е на 10 години. То се е влошило и е вдигнало температура. Детето е със счупен горен крайник и със съмнение за черепно-мозъчна травма, но към момента е контактно и овладяно, увери здравният министър. 

На този етап от МВР и Прокуратурата не се ангажират с категорична версия, а Националното следствие пое разследването.

След автобусната катастрофа: Транспортират две от пострадалите деца в „Пирогов” (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Това, което видях, беше доста неприятна гледка - викове, крясъци, пълен ужас. Имаше пожарникари и полицаи, но нямаше никакви линейки”, каза очевидецът Теодор Бочев.

Докато чакат линейките, десетки доброволци започнали да оказват първа помощ на пострадалите, разказва друг от свидетелите.

„Хората искаха бинт, марли, лейкопласт. Имаше едно момче, което се оказа лекар и постоянно инструктираше всички, които първи бяхме слезнали от колите”, разказа  Живко Стамболиев.

Автобусът е пътувал от „Слънчев бряг” към Белград. Децата са от фолклорен състав и се прибирали към Сърбия след участие във фестивал, разказа ръководителката на групата Наташа, която също е била в автобуса „Беше страшно! Много страшно за децата”, сподели жената.

Жена, пътувала в автобуса, с разказ за минутите преди катастрофата на „Тракия” (ВИДЕО)

Според нея малко преди инцидента вниманието на шофьора било отвлечено от пътник, който помолил да седне по-напред.

„Шофьорът не е карал бързо, не можеше да се кара бързо. Наведе се да свали седалката, която е до него, кривна и автобусът отиде в канавката”, разказа още жената.

Късно през нощта на място пристигна и главният прокурор. „Поредната трагедия на пътя отново с деца, за съжаление. Може да се благодари на гражданите, които са минавали и които са реагирали много бързо, вероятно са спасили живот”, каза Иван Гешев.

Версиите, по които се работи, са две:

„Или грешка на водача, или евентуално техническа неизправност на автобуса. Кръвната проба за алкохол и наркотии на шофьора е отрицателна”, каза Димитър Димитров от „Пътна полиция”.

Разследването ще бъде поето от Националната следствена служба. В района, в който е паднал автобусът, не е имало мантинела. Пътните експерти са обезпокоени и от друго.

„Автобусът, ако е катастрофирал около 20:00 ч., той няма да може да стигне до границата в светлата част на деня, а в тъмната е абсолютно забранено в България да се превозват деца”, каза специалистът Диана Русинова.

Очевидец на катастрофата на "Тракия": Гледката на плачещи деца, целите в кръв, беше ужасяваща (ВИДЕО)

Назначени са автотехнически и съдебномедицински експертизи. 

„Благодаря за бързата реакция от българска страна”, каза сръбският здравен министър Златибор Лончар.

Сръбски автобус с деца катастрофира на „Тракия”, има много ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

Останалите деца, които са добре, бяха настанени в хотел. Близките им от Белград започнаха да идват в Стара Загора, за да ги приберат. Любиша Николич е дядо на две деца от групата. „Важното е, че няма жертви. Успокоихме децата в хотела. Те са в шок”, сподели мъжът.

По-голямата част от групата отпътува за Сърбия още днес.

ВСИЧКО ЗА КАТАСТРОФАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.