Шестима остават на лечение в Стара Загора

За лечение в болницата в Стара Загора, след катастрофата на АМ „Тракия”, остават шестима души – три деца и трима възрастни. Двама от пълнолетните са в реанимация – единият е с ампутиран крак, а другият – с фрактура на ръката. В детското отделение са настанени три деца с тяхната майка. По информация на NOVA единият от настанените в лечебното заведение – вероятно е вторият шофьор на автобуса, а именно мъжът с ампутиран крак.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Минути след като автобусът се преобръща към болницата в Стара Загора тръгват линейки с първите пострадали. Мобилизирана е цялата болница.

„Около десет лекари и около десет медицински сестри работиха, докато обгрижат всички пациенти”, заяви проф. Йовчо Йовчев, директор на УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович".

След автобусната катастрофа: Транспортират две от пострадалите деца в „Пирогов” (ВИДЕО+СНИМКИ)

15 от пострадалите останаха за лечение през нощта. Най-тежко е състоянието на две деца. „Едното, което беше в по-тежко състояние вчера и за което имахме големи притеснения, е стабилизирано хемодинамично, контактно, адекватно и е в съзнание. Ще се наложат оперативни интервенции. Другото детенце, което е в травматичен шок и с травма на горен крайник, от сутринта е в малко по-тежко състояние. То е с фебрилитет”, посочи здравният министър д-р Асен Меджидиев.

И двете децата бяха откарани към спешната болница “Пирогов” в София. Едно от тях е братът на Марко. „Ударен е – по ръката и главата. Докторите са коректни. Добри са, брат ми заминава сега за София. Не успях да го видя. Той е в интензивно легло”, споделя Марко, брат на Илия.

След катастрофата на „Тракия”: Състоянието на част от пострадалите остава сериозно (ОБЗОР)

Няколко часа по-късно други 5 линейки тръгнаха към Сърбия - със седем от ранените деца. „Като знам какво преживяхме, сега всичко е наред. Нека само всички да се приберат вкъщи”, пожелава си Наташа Радованович, ръководител на групата.

Роднини на пострадалите дойдоха в Стара Загора, за да приберат близките си,  които бяха настанени в хотел.

„Все пак няма мъртви, това е най-важното. Ние сме били цяла нощ с деца.  Дойдохме да ги успокоим малко. Добре са. Малко са издраскани. В шок са. Тава е много трудна ситуация”, разказва Любиш Николич, дядо на пострадали.

Въпреки шока, хората не скриха своята благодарност. „И в болницата, и на пътя, и в хотела - отношението беше прекрасно. Хората, всичко беше много добре, нищо не ми липсваше, всички много се грижеха за нас”, подчерта Наташа Радованович, ръководител на групата.

ВСИЧКО ЗА КАТАСТРОФАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.