Основната версия остава човешка грешка

Изминаха близо 24 часа, след като сръбският автобус с деца се обърна на магистрала „Тракия”. Равносметката след тежкия инцидент - в автобуса са пътували 38 деца и 10 възрастни, включително шофьорът. Пострадали след катастрофата са 17 души. Инцидентът се случи минути след 8 вечерта, като още в първите мигове на катастрофата на помощ на децата се притичат случайно пътуващи по магистралата. Групата се прибирала от фолклорен фестивал в Слънчев бряг към Сърбия. Шофьорът се разсеял в опит да свали седалка до себе си и така автобусът се обърнал в канавката. Мъжът вече е с повдигнато обвинение.

Рано тази сутрин автобусът беше изваден от канавката и беше преместен със специален кран. Пораженията са внушителни. Всички прозорци от дясната страна са счупени при удара. Самият автобус е паднал след рязък десен завой на водача. Водещата версия е грешка на шофьора. Все пак не се изключва и евентуална техническа неизправност. Огледите на мястото на произшествието, както и на самия автобус, приключиха. А шофьорът е задържан.

Вътрешният министър: Основната версия за катастрофата на „Тракия” е човешка грешка

В първите минути след инцидента настъпва хаос. Десетки коли спират и хората започват да помагат на децата и възрастните да излязат. Теодор Бочев става свидетел на инцидента. „Това, което видях, беше доста неприятна гледка - ревящи деца, викове, крясъци - пълен ужас. Имаше пожарникари и полицаи, но нямаше никакви линейки”, спомня си катастрофата той.

Докато чакат линейките, десетки доброволци започнали да оказват първа помощ на пострадалите, разказва друг от свидетелите. “Хората викаха бинт, марли, лейкопласт… Имаше едно момче, което беше лекар и постоянно инструктираше хората, които първи бяхме слезли от колите”, разказа Живко Стамболиев.

ОЧЕВИДЕЦ НА ТЕЖКАТА КАТАСТРОФА НА "ТРАКИЯ": За първи път изпитвам такъв ужас

Автобусът е пътувал от Слънчев бряг към Белград. Децата са от фолклорен състав и се прибирали към Сърбия след участие във фестивал. Според ръководителката на групата малко преди инцидента вниманието на шофьора било отвлечено от пътник, който помолил да седне по-напред. “Шофьорът не е карал бързо, не можеше да се кара бързо. Наведе се да свали седалката, която е до него, кривна и автобусът отиде в канавката”, спомня си Наташа.

Късно през нощта на мястото на катастрофата пристигна главният прокурор. „Поредната трагедия на пътя отново с деца, за съжаление. Може да се благодари на граждани, които са минавали, и които са реагирали много бързо, вероятно са спасили живот”, каза Иван Гешев. Разследването е поето от Националната следствена служба.

Версиите, по които се работи, са две. „Или грешка на водача, или евентуално техническа неизправност на автобуса. Кръвна проба е взета - отрицателна е, за наркотици също е отрицателна”, каза Димитър Димитров от Пътна полиция. Районният прокурор на Стара Загора Надежда Белчева обясни, че първоначалната и основна версия, върху която се работи, е отклоняване на вниманието на водача.

Шофьорът на катастрофиралия сръбски автобус е задържан (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според вътрешния министър Иван Демерджиев и при този инцидент, и при катастрофата с румънски автобус на пътя Велико Търново – Русе, не може да става дума за полицейско бездействие. „И при двата случая се касае за човешки грешки, така че моля да бъдат разграничавани случаите, когато ние сме могли и не сме осъществили превенция, от тези, в които независимо от мерките, няма как да предотвратим едно събитие”.

Демерджиев разпореди 13 мерки за противодействие на пътния травматизъм

Следобед започна втори оглед. Тахографът е иззет, назначени са автотехнически и съдебномедицински експертизи. Срокът за приключване на разследването е два месеца. На този фон вътрешният министър разпореди 13 мерки за противодействие на пътния травматизъм. Целта е в контрола по пътищата да участват повече полицаи, които са обучени за целта.

ВСИЧКО ЗА КАТАСТРОФАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.