Резултатът - по магистралата не се работи от месеци

Извънредна инспекция на строежа на магистрала „Хемус”. Регионалният министър Иван Шишков провери на място как се движи строежът на лотове 1 и 2. Резултатът - по магистралата не се работи от месеци и няма яснота кога ще бъдат завършени участъците.

В 12 часа във вторник на строящите се първи и втори лот на магистрала „Хемус” е невъзможно да срещнеш работници. Единствено оставени машини и арматура показват, че по обекта се е извършвала дейност. „Това, което установихме, е, че в началото на пролетта обектът е зазимен. Буквално вече са започнали да израстват храсти по трасето”, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Иван Демерджиев: Ще има развитие по темата "Хемус"

Причината за спрените дейности е, че държавната копания „Автомагистрали” не се е разплатила с подизпълнителите. Споровете с парите на пътните строители продължават вече няколко месеца. „Казват, че не е плащано от края на ноември. Тоест от края на предишния служебен кабинет”, обясни служебният министър. Тепърва ще се търси отговор на това кога ще бъдат завършени първи и втори лот на магистрала „Хемус”.

Шишков: Ще направим възможното, за да се разплатим с пътностроителните фирми за големите обекти

„Първото, което ще направя, е да видя за какви суми става въпрос. Второто е да знаем какви срокове ще поемат - тоест ако ние им платим определените суми, които най-вероятно дължи държавата, да могат да кажат кога ще бъде завършено строителството”, каза още Иван Шишков. Всичко това ще стане ясно след среща с „Автомагистрали”. Оценката на министъра след огледа е, че лот 1 и лот 2 трудно ще бъдат завършени съответно догодина и през 2024 г.

Работата по първия лот е по-напреднала, но недовършването й също крие опасности. „Има неща, които много спешно трябва да бъдат завършени, тъй като там са напреднали част от мостовите съоръжения. Те трябва да бъдат довършени, защото ако още една зима останат недовършени, ще започнат да се компрометират”, обясни министърът.

Предстои да се провери как вървят строежите на магистрала „Струма” и на коростния път Ботевград-Видин.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.