Пратката отплава от Одеса на 1 август, но в последните дни не беше ясно къде е

Първият кораб, отплавал от Украйна преди две седмици по силата на споразумението за подновяване на износа на зърно от страната, акостира в сирийското пристанище Тартус във вторник, 16 август, предаде Ройтерс.

Първият кораб със зърно от Украйна напусна страната

Корабът "Разони", който плава под флага на Сиера Леоне, напусна украинското пристанище Одеса на 1 август, но не беше разтоварен в Ливан, както се предвиждаше. Местонахождението му не беше ясно през последните дни, тъй като бе изключил транспондера си.

Товарен кораб с украинско зърно е в неизвестност

Сателитни снимки на американската компания "Планет лабс" показаха, че корабът е акостирал в Тартус тази сутрин. Източник от пристанището потвърди, че корабът е там и ще разтовари в Сирия част от зърното, което транспортира.

Пратката от 26 000 тона зърно първоначално беше предназначена за Ливан, който преживява икономическа криза и продоволствена несигурност. Първоначалният купувач обаче е отказал пратката заради съмнения за качеството ѝ и корабът отплавал за Турция, като е акостирал в Мерсин на 11 август. Там е разтоварил част от товара си. Когато отново отплавал на следващия ден, "Разони" не включил транспондера си.

Украйна по-рано е обвинявала Сирия, че е внесла най-малко 150 000 тона зърно, откраднато от украински складове след руската инвазия. Русия отрича да е присвоявала украинско зърно.

Киев скъса дипломатическите си отношения с Дамаск през юни, след като Сирия призна независимостта на т. нар. Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна, припомня Ройтерс.

Украинското министерство на транспорта каза през уикенда, че "не отговаря за кораба и товара, след като е напуснал Украйна, още повече след отплаването на кораба от чуждо пристанище".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА