Все повече домакинства обмислят да се отопляват на ток

Драстичен ръст в търсенето на уреди на ток на прага на отоплителния сезон. Заради поскъпването на природния газ все повече потребители са готови да сменят парното и печките на газ с климатици и електрически радиатори. В Германия, например, заради по-високите цени на синьото гориво, 20% от домакинствата се очаква да се насочат към електричеството през студените месеци. Колко ще струва зимата с различните типове отопление и ще издържи ли електрическата мрежа, ако абонатите на парно и газ преминат на ток? Прогнозите на експертите обобщава Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Христов: До дни очакваме отговор от “Газпром” за възобновяване на преговорите

От август синьото гориво поскъпна с рекордните 60%, а от септември искането е за нов скок – с около 6 на сто. Очакванията са това да повлече нагоре и сметките за домакинствата на газ и парно още от предстоящия отоплителен сезон. Нагоре вече вървят и цените на дървата и пелетите. Поскъпването им спрямо миналата есен е между 2 и 3 пъти. В същото време все повече домакинства търсят климатици и електрически радиатори като алтернатива на скъпия газ.

Според изчисления на Центъра за енергийна ефективност, направени за NOVA, сметката за следващия отоплителен сезон за апартамент от 65 кв. м. в газифицирано жилище ще достигне почти 2100 лв. Сред скъпите варианти са и отопление с пелети – 1564 лв. и с духалки на ток – близо 1300 лв. Ако сте на централно парно, сметката за сезона ще достигне 800 лв., но ако цената на топлофикациите се запази. По-евтино ще е отоплението на дърва, но ако вече сте ги купили, както и с климатик.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.