Иво Папазов – Ибряма е тазгодишният носител на наградата на фестивала

Популярният музикант Иво Папазов – Ибряма е тазгодишният носител на наградата на „Аполония”. Статуетката  „Аполон Токсофорос”, давана за значим принос в развитието на българската култура и представянето ѝ зад граница, ще му бъде връчена на 30 август, когато се очаква той да бъде в Созопол.

Иво Папазов-Ибряма чества 60 години

Балканска музика и скара край Велико Търново

„За 38-ми път Созопол ни посреща, за 38-ми път Празниците на изкуствата са тук, където е талантът, младостта, традицията и красотата. Много се радваме всички, че отново сме заедно и тези 10 дни ще преживеем едни прекрасни, вълнуващи събития”, каза на официалната церемония снощи в морския град артистичният директор на фестивала Маргарита Димитрова. На церемонията тя бе изненадана от кмета на общината с плакет за принос към културата ѝ.

„Щом едно нещо е оцеляло 38 години, означава, че то е устойчиво и е намерило формулата за успех. Това означа, че вие сте преминали през много кризи, но нищо не ви е спряло”, прибави поздрава си и министърът на туризма Илин Димитров. Той връчи грамота на фондация „Аполония” за цялостен принос в устойчивото развитие на културния туризъм, съхраняване на реликвите и съпричастност към инициативата за позициониране и популяризиране на бранд България. Към грамотата прибави и плакет от Министерството на туризма. 

Правят от остров „Св. св. Кирик и Юлита“ световен център на изкуствата

А министърът на културата проф. Велислав Минеков припомни в словото си, че за пръв път е бил тук като студент през 1984 г., а за пръв път участва с изложба през 1996 г. 

Минеков: Има много неизползвани средства от бюджета на културата

38-ото издание на Празниците на изкуствата ще продължи до 5 септември. В програмата му са включени концерти, театрални спектакли, литературни вечери, кино прожекции, както и майсторските класове за млади творци. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.