Необичайната експозиция бе представена в Созопол

Необичайна изложба на картини и техни реплики върху дрехи бе представена в галерия в Созопол.  Десетки ценители в стария град, дошли за фестивала на изкуствата „Аполония”, се насладиха на любопитната и оригинална авторска изложба от проeкта „Облечени в изкуство”, чийто автор е българката Лиляна Петрова - Лулу.

Проектът "Облечени в изкуство'', всъщност е изложба-живопис сътворена от Лиляна Петрова-Лулу и включва картини, съчетани с ревю от модели облечени с авторски облекла изобразяващи картините на Лулу с точна мултимедия.

„19 картини в момента сме наредили в залата, иначе картините които разработих за проекта са 20”, споделя художничката.

"Аполония" отново превръща Созопол в лятна културна столица

Самата Лулу определя своя проект ''Облечени в изкуство'' като разказ в картини за човека към човека. Картини с образи отразяващи  нашето време. Арт творчество с множество прототипи всъщност тя, сътворява в най-новото ни предизвикателство - изолацията по време на пандемия.

„Като време отне почти две години, като това е много кратък период за един такъв мащабен проект. Кръстих го “облечени в изкуство“ защото идеята ми бе да облека хората в изкуство и то да излезе извън залите и музеите и да е сред нас, на улицата, в къщата ни, на работа. Не просто да сме облечени в изкуство, а да му се радваме по всички възможни начини”, твърди  Лиляна Петрова – Лулу.

Духът на класиката: Разходка из къщата музей „Димитър Димов” (ВИДЕО)

И тя успява. Споделя, че е рисувала и върху коприна и всякакви други естествени материи, което определя като сложно. Създава дрехи с точен дигитален принт на шедьоврите си, като изборът на дизайн и плат е внимателно подбран от твореца. Картините включват мотиви от бита, от чувствата на различни хора, емоции и жестове, сред тях има животни, растения, стихии и своеобразни съчетания от цветове. А всяка картина притежава различна символика и смисъл за автора.

Повече гледайте във видеото.

Репортер: Елена Танева

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.