Служебното правителство ще предложи 11 законопроекта за реформи в сферата на правосъдието, съобщи вицепремиерът

Пенсии, социални помощи и данъчни облекчения няма да бъдат орязвани. Това заяви категорично вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в ефира на „Здравей, България”. Коментарът му дойде по повод изказване на бившия финансов министър Асен Василев.

Пеканов: Служебният кабинет готви закон за приемане на еврото

„В предизборна кампания всички политици защитават своята позиция. България по принцип трябва да прави повече за повишаване на доходите и това беше важна стъпка, която редовният кабинет предприе. Бюджетът за тази година, така или иначе, е приет, а този за 2023 г. ще бъде предложен в края на октомври”, заяви Пеканов. И допълни, че служебният кабинет няма да участва в тази дейност.

По отношение на парите за България по Плана за възстановяване и устойчивост Пеканов призова следващият парламент възможно най-бързо да приеме реформите, които Европа настоява да направим.

 „Двете най-проблемни теми са енергетиката и върховенството на закона. Заложихме промени и сега те трябва да бъдат изпълнени. За да получим парите, са необходими мерки в сферата на съдебната реформа. Следващата седмица ще бъдат представени предложенията на служебния кабинет в тази сфера - общо 11 законопроекта”, обясни Пеканов.

Зарков представи пред ЕК напредъка по законопроектите за върховенството на закона

Той съобщи още, че страната ни ще получи най-малко 500 млн. евро като финансиране от Брюксел заради енергийната криза.

„В момента готвим документацията, с която да поискаме 130 млн. евро от фонд „Солидарност”, за да подпомогнем възстановяването на наводнените места в Карловско. Средствата ще могат да се използват за възстановяване на инфраструктурата и домовете на хората. Регионалното министерство работи усилено по изготвянето на искането за тези средства”, каза още вицепремирът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.