Той е от полза за страната ни, увери служебният вицепремиер

Приемането на еврото става приоритет и за служебния кабинет. Целта остава същата като на предишните управляващи - общата европейска валута да смени лева на 1 януари 2024 г.

За да не се изостава с графика, се създават редица работни групи, които да работят по смяната на валутата. Кабинетът подготвя и законопроект как да се смени лева с евро, който да бъде оставен на следващо редовно правителство.

„Има приет Национален план за въвеждане на еврото. Той беше приет от редовния кабинет, там е заложена индикативна дата, целева дата - 1 януари 2024 г. Наша отговорност, като служебен кабинет, е всички технически процеси, които трябва да се случат в идните седмици, да продължат да се случват без забавяния”, обясни вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

„Има конкретни задачи, които трябва да се придвижат. Те се движат от седем работни групи, аз ще бъда председател на работната група по макроикономически анализи и публични финанси, която ще анализира каква икономическа политика и как икономическата политика на България ще бъде повлияна от влизането в еврозоната”, добави Пеканов.

България подаде първото искане за плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, уточни още вицепремиерът. „По него страната ни очаква тази есен 1,3 милиарда евро. Това е ключова стъпка пред нас”, каза той. 

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.