Опасенията им са, че ще се стигне до масови фалити

Шествия с тежка земеделска техника се проведоха в различни градове в цялата страна. Стигна се до задръствания на главни пътища, но не и до блокирането им. Исканията на протестиращите бяха спиране на вноса на зърно от трети страни, третирано с непозволени от Европейския съюз продукти.  В случая се визира основно украинското зърно, за което земеделците са категорични, че трябва да преминава само транзит, заради, по думите им, по-лошото качество. В противен случай зърнопроизводителите се опасяват, че ще се стигне до масови фалити, тъй като изкупната им цена пада в пъти.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

В Бургаско недоволството тръгна от 3 лъча – Бургас, Карнобат и Айтос. „Ние влагаме суровини, препарати, които се безопасни за живота и здравето на хората, докато при тях не е така. Затова тяхната продукция е на по-ниска себестойност”, обяснява Красимир Пенчев, който е земеделски производител от Карнобат.

В Монтана в продължение на часове земеделска техника се движеше по главните улици в града и главен път Е-79.

Колона от над 50 тежки селскостопански машини блокира за половин час движението през кръговото кръстовище на Главен път е-79 край Враца. „Използват химикали, които са отровни и са забранени в ЕС. Ние трябва да изследваме какво пристига, за да може нашите деца да не ядат боклуци”, алармира Младен Цолов, който също е зърнопроизводител.

Зърнопроизводители излизат на национален протест

В Добрич десетки трактори се събраха и преминаха по основните улици на града. Шествие имаше и в Ямбол.

Още преди края на демонстрациите зърнопроизводителите бяха приети на среща в Министерството на земеделието. Стигна се и до план. „Следващата седмица да има Консултативен съвет по зърно, където ще бъдат поканени всички компетентни органи - митници, НАП, БАБХ, преработватели, зърнопроизводители”, каза председателят на УС на НАЗ Костадин Костадинов.

След Консултативния съвет зърнопроизводителите ще решат дали ще продължат с протестите. Ако исканията им не бъдат одобрени, следващият плануван ход е блокиране на граничните пунктове.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.