Над 600 държавни служители, сред които и хора от Президентството, стават доброволци в разчистването на щетите

Щетите по общинската инфраструктура в Карловско са за над 72 милиона лева. Това обясни пред NOVA кметът Емил Кабаиванов. В тази сума не влизат разрушенията по домовете на хората.

„По отношение на имотите сме описали щетите и сме ги внесли в междуведомствената комисия. Там ще изчислят”, обясни Кабаиванов.

22 семейства остават без дом след бедствието и се нуждаят от настаняване, съобщиха по-рано от община Карлово.

Същевременно от днес над 600 държавни служители, сред които и хора от Президентството, стават доброволци и ще помагат в почистването на наводнените села. Работата им ще бъде координирана от военните.

„Днес в село Каравелово има около 200 доброволци, основно от държавна и общинска администрация, освен тези, които идват самостоятелно. В Богдан също има около 200 такива доброволци - от президентската администрация и областните управи в Пловдив, Пазарджик, Хасково, Стара Загора и София област”, каза Ангел Стоев, областен управител.

По думите му в дейностите са включени и 100 безработни по програма на Агенцията по заетостта. А утре се очакват над 200 студенти.

„Очакваме събота и неделя над 1000 доброволци”, заяви Ангел Стоев.

В село Слатина са останали само 3 обществени сгради, които се нуждаят от почистване. „До 2-3 дни напълно ще е приключила работата там. Няма неизчистени частни домове”, каза Стоев.

Кметът на Карлово заяви, че е отправен призив към всички общински и държавни институции, които имат желание да помогнат. „Трябва ни малогабаритна и средногабаритна техника. В дворовете има наноси по 1-1,5 метра”, обясни Кабаиванов.

От понеделник започва изплащането на еднократната помощ от държавата в размер на 375 лева. Нея ще получат общо 378 пострадали семейства. Тези, които не са подали документи, могат да направят това от следващата седмица в социалните служби. 

„Разговаряли сме с Националното сдружение на общините в България. Имаме обещание, че това искане за допълнителна техника ще бъде разпратено. В страната има достатъчно техника, надявам се, че ще бъде осигурена”, заяви Валентин Чамбов, зам.министър на земеделието.

Междуведомствената комисия за възстановявяне и подпомагане към Министерския съвет вчера одобри проектна документация за около 30 милиона – около 10 милиона от тях директно са насочени към община Карлово.

Близо 1000 кубически метра дърва от разчистването ще бъдат предоставени от кметствата на хората в региона”, каза Чамбов.

Той допълни, че от България не се изнасят големи количества дървесина към чужбина. А повишеното им търсене е резултат от скока на енергийните носители.

„Тези от разчистването са близо около 1000 куб.м., които ще бъдат предоставени безвъзмездно от името на кмета към населението. То ще може да ги ползва за отопление през зимата. А за другите дърва за огрев, които ние сме предвидили - тази година сме предвидили 330 хил. куб.м. повече, които да предоставим на населението”, заяви Чамбов.

На втората седмица от бедствието село слатина е напълно разчистено, а в Каравелово и Богдан  битката с последствията от потопа - продължава.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.