Цената му е 19 лв. и 50 стотинки

Протести, недоволство, поскъпваща земеделска продукция и притеснения от фалити. Такава е картината от последната седмица, а и за последните няколко месеца. Искаме или не, всички тези проблеми се пренасят и върху джоба на всеки един от нас. С впечатляващите 70% е поскъпнала захарта в сравнение с първите 10 дни на септември миналата година. Във все по-голям лукс на масата се превръща и сиренето. А, най-скъпо то се оказва във Враца. Румяна Попова обиколи магазините в града, за да провери цените. Килограм захар струва около 3,50 лв, килограм олио стига до 6 лв., а килограм сирене между 10 и 13 лв.

„От нищо не можем да пестим вече. Много са високи цените”, каза Георги Рангелов.

Динко Маринов купува сирене за 13 лева килограм. Не знае как изглежда това, което струва 19 лева и 50 стотинки, но и тази цена според него има обяснение.

„Зависи от млякото и от суровината. Защото има сирене и сирене, има мляко и мляко”, допълни той.

А Цветана Ангелова предпочита да си го приготви сама така, както се е научила от родителите и да го прави.

„Винаги сме ползвали домашно сирене и сме си го приготвяли вкъщи. Свикнала съм”, казва жената.

Не се интересува от това колко ще й излезе, защото от опит знае, че цената му зависи и от тази на млякото, но и от това какво ядат животните и какви са грижите за тях. На свободния пазар кравето мляко върви около 2 лв. за литър. Така тя пресмята, че ще има килограм сирене на цена между 10 и 13 лева, но без да калкулира цената на собствения си труд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.