Индия ще се опита да увеличи популацията на големите котки до около 40

Индийският премиер Нарендра Моди пусна няколко от осемте африкански гепарда с радио нашийници на пасищата на националния парк Куно в централна Индия в събота (17 септември. Дата, която съвпада с рождения му ден.

Освобождаването на големите котки - най-бързото сухоземно животно на Земята - е кулминацията на 13-годишни усилия за възстановяване на вид, изчезнал от Индия преди около 70 години. Гепардите пристигнаха на крайната си дестинация след пътуване от 8000 км от Намибия, което предизвика критики от някои природозащитници.

Зебра се роди в Зоопарка в София за първи път от 30 години насам

Ако всичко върви добре с привикването им към Куно, котките ще бъдат пуснати да тичат през 5000 квадратни километра гори и пасища, споделяйки пейзажа с леопарди, лениви мечки и раирани хиени.

Други 12 гепарда се очаква да се присъединят към новaта индийска популация следващия месец от Южна Африка. И тъй като Индия събира повече средства за проекта на стойност 11,4 милиона долара, до голяма степен финансиран от държавната компания Indian Oil, тя се надява в крайна сметка да увеличи популацията до около 40 котки.

Две ягуарчета се родиха в национален парк в Аржентина (ВИДЕО)

Моди призова хората да бъдат търпеливи, докато котките се приспособяват. „За да могат да превърнат националния парк Куно в свой дом, ще трябва да дадем на тези гепарди няколко месеца време.“

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.