Свeтлините на съветските паметници в София и Пловдив угаснаха в 20.00 ч. в сряда вечер

Свeтлините на съветските паметници в София и Пловдив угаснаха в 20.00 ч. в сряда вечер. Паметникът на Съветската армия и „Альоша” останаха на тъмно, като част от инициативата "Мрак за светлина". Зад нея застанаха десетки интелектуалци и общественици у нас.

Преди дни те призоваха кметовете на София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна в навечерието на Деня на независимостта да изключат поне за 24 часа тока на осветяваните съветски паметници, които според инициаторите били символи на „една отминала и мрачна епоха“.

„Общината и в частност Мирослав Боршош като зам.-кмет и г-н Трайчо Трайчов като кмет на района бяха обещали, че прожекторите ще бъдат загасени. Част от инициативния комитет се събра пред монумента. В 20.00 ч. светлините загаснаха. Това беше малка победа за нас, но голяма за България. В Пловдив е обещано тези паметници да останат без светлина 3 дни. Настояваме монументите да останат завинаги тъмни и след това да бъдат преместени в Музея на социалистическото изкуство. Те имат негативна роля – постоянно създават скандали сред българското общество. Имахме идея това да се случи в още градове. Изпратихме писма до общините. От много от местата обаче не получихме дори отговор”, заяви в ефира на „Здравей, България” Калоян Константинов, журналист и главен редактор на „КлинКлин”.

МРАК ЗА СВЕТЛИНА: Съветски паметници в София и Пловдив останаха на тъмно

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.