Основните продукти вече са твърде скъпи за джоба на средностатистическия българин, който трудно връзва двата края

В не толкова далечното минало хората се лекуваха от стрес с шопинг. Сега вече ходенето в магазина носи всичко друго, но не и спокойствие. Цените на основните продукти са твърде високи за джоба на средностатистическия българин, който трудно връзва двата края. И това в много силна степен за малките населени места, където възможност за допълнителни доходи няма.
  
В благоевградското село Селище срещаме Елка Христова. Цените в магазина са ѝ болна тема, защото от месеци насам погледне ли витрините и цените на тях, се хваща за главата. Най-страшно за нея е поскъпването на олиото.

Евростат: Хлябът в България е поскъпнал с 30%
 
Статистиката в селския магазин в Селище е красноречива. Там продуктите си стоят във витрините и няма кой да ги купи. Хората пестят даже и от хляба.
 
"И хляб някои хора взимат през ден. 2.80 лв. е килограм българската захар, има и по-евтина, но хората си предпочитат българската", споделя продавачката Елена Димитрова.
 
Да заменяш стоките от магазина с домашно приготвени вече не е особено изгодно, защото производителите гледат тренда на цените и също търсят повече пари. И това кара хората все пак да ходят в магазина.

Високите цени в Селище борят с икономии и променени навици - в магазина рестото се събира до последната стотинка, колкото и ниска вече да е стойността й.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.