Около язовир „Студен кладенец” природата е построила истински рай

На брега на язовир „Студен кладенец” тази година отбелязват рекорд. На бял свят се появиха цели 4 малки зубърчета. Ники Василковски ще ни подари един ден от прелестите на дивата природа на Източните Родопи.

Около язовира дивата природа е построила истински рай. В горичките по склоновете на Бойник планина се крият благородни елени, а из шубраците по бреговете надничат лопатари. Рано призори, преди да напече жаркото слънце, животът кипи с особена сила.

През 60-те години на миналия век язовирът е погълнал няколко села в долината. Днес по бреговете са останали само стари каменни зидове. Овошките в бившите градини обаче продължават да дават плод, а дивечът търси точно това.

Близо десетилетие вече фондация „По-диви Родопи” и Националното ловно-рибарско сдружение правят всичко възможно зубрите да намерят траен дом в Източните Родопи. Периодично пристигат нови животни от други части на континента. Малки зубърчета се раждат и тук.

Безразсъдното човешко присъствие обаче също е проблем. Случва се групи туристи умишлено или несъзнателно да нарушават спокойствието на животните в района. Сърната например е уседнал вид. Ако човек я подплаши, тя бяга, но после търси начин да се върне.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.