Очакванията са в периода 24 декември-1 януари на път да тръгнат над половин милион българи

Бум в търсенето на къщи за гости и екзотични почивки за новогодишните празници. Три месеца преди края на годината повечето вили и къщи са резервирани, а интересът към топли дестинации е в пъти по-голям, отчитат туроператорите. Офертите за посрещане на 2023-а година обаче са по-скъпи тази зима. Заради растящите разходи и засилващия се интерес към пътувания, пакетите ще са с 10-20% по-високи цени, показа проверка на NOVA.  

Кое ще е най-евтиното отопление тази зима

Запитванията вече започнаха, а места в повечето хижи и къщи за гости за края на декември вече няма. Хотелиерите в зимните курорти отчитат ръст при ранните резервации. Очакванията са в периода 24 декември-1 януари на път да тръгнат над 500 хил. българи. Сред най-търсените дестинации и тази зима ще бъдат ски курортите, СПА и балнео комплексите, както и обектите за културно-исторически туризъм. Ръст се отчита и при екзотичните дестинации - най-популярни са Занзибар, Доминикана, Бали, Малдивите, Мавриций, Тайланд и Сейшелите.

Бърза проверка в интернет платформите за резервации показва, че вариантите със свободни къщи за гости за Нова година са силно ограничени. Все още обаче места се намират в някои райони на страната. „Пикът ще бъде в края на октомври, но след 15 ноември вече ще бъде трудно да е намират такива места”, каза Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Мечтаните тропически дестинации (ГАЛЕРИЯ)

Разходите за посрещане на туристите тази зима ще са с пъти по-високи, пресмята Здравко Галчов, който е собственик на къща за гости в Добринище. Поглеждайки към последните сметки за ток, хранителни продукти и горива, той е и принуден да вдигне цените на нощувките.

Резервациите в хотелите също са повече от миналата зима. „От средата на август започнаха резервациите – и за Нова година, и за зимен сезон. Това е един от най-силните периоди през зимата, вече подготвяме новогодишната вечеря, партито и резервациите постепенно се засилват”, сподели Надежда Атанасова, която е управител на хотел.

Става ли Етиопия предпочитана за българите дестинация

Истински хит тази зима ще са екзотичните почивки. Напук на инфлацията, българите харчат „като за последно” за ваканции, отчитат туроператорите. „Този рестарт на туризма, този ренесанс, се дължи на това, че хората бяха ограничени в пътуванията и в крайна сметка сега се вижда сериозен интерес. Търсенето е сериозно, групите се запълват от рано, даже връщаме хора, защото няма къде да ги сложим. Търсене има и към скъпи дестинации, не само към евтини такива”, казва Димитър Балтов от Обединение „Бъдеще за туризма”.

И при екзотиката обаче цените вървят нагоре тази зима, показват офертите на туроператорите. Цените на пакетите продължават да се покачват и след Нова година заради поскъпването при горивата, инфлацията и курса на долара, който през последния месец поскъпна значително, обяснява от бранша. 

Шанс за по-евтина ваканция имаме, ако пътуваме преди или след новогодишните празници, отчитат експертите в бранша. Там офертите са поне 20-25 % надолу. По-евтини са и пакетите при съседите.

Повече гледайте във видеото. Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.