Германия нарече случая “целенасочена атака”

ЕС ще проведе пълно разследване и ще разбере кой прекъсна “Северен поток 1” и “Северен поток 2”, казаха от Брюксел.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен описа разследването като задача от първостепенна важност. Във вторник от Дания предупредиха, че в районите на течове от “Северен поток 1” и “Северен поток 2” има толкова много метан, че е възможна експлозия. Не е изключено дори, ако минат от там, корабите да загубят плаваемост. Течовете на газ могат да продължи няколко дни или дори повече от седмица. Това обясниха експерти след взривовете, които повредиха газопроводите. 

Германия нарече случая “целенасочена атака”. Малко по-късно Швеция и Дания се присъединиха към тази оценка.

"Русия използва газа като оръжие срещу Запада. Те се опитват да подкопаят подкрепата ни за Украйна. Опитват се да я направят прекалено скъпа. Трябва да разгледаме варианта, в който тези взривове носят полза на Русия. Чрез опит да бъде дестабилизиран пазара на горива в Европа. Да бъде създадена още по-голяма неизвестност и несигурност от сегашната. Трябва да се отбележи още, че взривовете станаха точно в деня, в който беше открит газопровода Балтийска тръба. Той минава точно през този район”, каза Андерс Нилсен, военен анализатор от Дания. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.