Органите на реда следят и за битова престъпност и наркоразпространение

Продължават полицейски акции в различни градове в цялата страна. Органите на реда следят за купуване на гласове и битова престъпност. Вече има четирима задържани при спецакциите във Варненско. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В столичния квартал "Христо Ботев" се проверяват 15 адреса във връзка със сигнали за купуване на гласове. Има задържани 14 души.

ЦИК сне имунитета на кандидат-депутат, шофирал дрогиран

Малко след шест сутринта униформените събудили 19-годишния Анатолий Петров. „Аз спях и те влязоха при мен. Почнаха да ме удрят с електрошок и палки. Нямам представа защо” разказва младежът.   

5 минути по-късно се оказало, че полицията объркала адреса. „Някакъв друг човек, когото дори непознавам. Като видяха личната ми карта - станаха и си тръгнаха”.

А в дома на Павел, търсели Иван. Дойдоха полицаите да търсят някой си Иван. На номер 13. Обаче аз съм на 58 години, моят лист е чист - бял. Търсят Иван на номер 13, а аз съм на номер 15”, разказва Павел Павлов.

В хода на акцията в столичния квартал "Христо Ботев" бяха проверени общо 14 адреса. Задържани бяха над 10 души. Униформените проверяваха за търговия с гласове и наркотици.

Във Варненско специализираната акция на полицията започна рано тази сутрин. Бяха задържани четирима души в селата Дъбравино и Царевци.

„Към момента извършваме проверка за установяване съпричастността на четири лица, които ще бъдат задържани, във връзка с получени данни, докладвани на Районна прокуратура, за евентуално извършени престъпления против политическите права на гражданите, т.нар. "купуване на гласове”, заяви Румен Антонов, ОД на МВР-Варна.

Специализирана полицейска операция се провежда и на територията на Стара Загора. В Долна Митрополия бяха задържани 7 души, у които са намерени списъци с имена на хора, които ще се търсят вероятно във връзка с предстоящия вот, научи NOVA.

В Пловдивско също се провежда акция, при която униформени буквално блокираха град Кричим. Претърсват се няколко адреса, на които живеят хора, за които се подозира, че извършват търговия с вот. Полицаите проверяват и сигнали за битовата престъпност, наркоразпространението и лихварството. Претърсени са и адреси в Асеновград и в един от ромските квартали на Пловдив. 

Оказа се, че в района цената на един глас е достигнала пакет с хранителни продукти от първа необходимост. Има сигнали и за предприятия - общински и държавни, предлагат на служителите си бонуси към следващата заплата, ако в неделя гласуват за определена партия. 

 

 

"Около 220 предприятия, фирми, държавни учреждения, свързани с т.нар. корпоративен вот. Има йерархична зависимост между работодател и работниците като е свързано с някакви материални облаги или парични стимули", заяви комисар Костадин Костов, началник отдел “Охранителна  полиция“-Пловдив.

"Проверките, които се извършват на два адреса в град Кричим и два в село Устина, касаят сигнал за раздаване на материални облаги за гласуване за дадена политическа партия. Материалните облаги са хранителни пакети с продукти.  Тази сутрин се извършват и такива проверки в село Кръстевич, където има сигнал за извършване на дейност за опрощаване на вересии в магазини за хранителни стоки", допълни комисар Костов. 

Полицията проверява и сигнал, че началничката на пощенския клон в с. Петокладенци, обл. Плевен, купува гласове със сина си. Двамата са заподозрени и в продажба на марихуана.

В ОДМВР -Плевен е получен сигнал от лице, представило се за Станислав Тодоров, който заявил, че Димитър Димитров от Червен бряг, по прякор "Гуслата", купува гласове. Лицето събирало лични карти на лица,като ги уговарял да гласуват за определена партия срещу обещание да им даде по 200 лева или дърва за огрев.

Полицията работи и по сигнал в село Стакевци. Според предварителната информация бившият кмет на населеното място водил агитация, като предлагал имотна облага в полза на определена партия.

От прокуратурата обобщиха, че от началото на предизборната кампания са образувани 36 досъдебни производства. До момента има повдигнати три обвинения.

Днес от МВР ще предоставят и обобщени данни за предприетите мерки в изборния ден.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.