Това съобщи украинската ядрена агенция Енергоатом

Русия арестува генералния директор на украинската Запорожка АЕЦ, която се контролира от Москва. Това съобщи в събота украинската ядрена агенция Енергоатом.

Игор Мурашов беше задържан от руски патрул на път от централата към контролирания от Москва град Енергодар, каза шефът на Енергоатом Петро Котин в изявление в социалните медии. Той допълни, че автомобилът на Мурашов е бил спрян, той е изведен от колата и със завързани очи е отведен в неизвестна посока. Мурашов носи основната и изключителна отговорност за ядрената и радиационна безопасност на Запорожката централа, добави Котин.

Атомната централа се намира в контролираната от Русия територия на украинската Запорожка област, която Русия в петък анексира заедно с три други територии в Украйна - Донецк, Луганск и Херсон. Обстрелът около централата предизвика призиви от Киев и неговите западни съюзници за демилитаризиране на районите около ядрените съоръжения в Украйна. Мониторингов екип от ООН посети Запорожие в началото на септември.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС