Чеченският лидер съобщи това в канала си в Telegram

Чеченският лидер Рамзан Кадиров, съюзник на президента Владимир Путин, обяви днес, че изпраща трима от своите синове тийнейджъри - на 14, 15 и 16 години, на фронта в Украйна, предаде БГНЕС.

"Време е да се докажат в истинска битка, мога само да приветствам това желание", написа Кадиров в Telegram, публикувайки видеоклип, в който младите момчета стрелят на стрелбище.

"Скоро те ще отидат на фронтовата линия и ще бъдат на най-трудните участъци на линията на съприкосновение".

Той заяви, че Ахмат (16 г.), Ели (15 г.) и Адам (14 г.) са обучавани за бойни действия "почти от най-ранна възраст" и настоя, че "не се шегува".

СЛЕД НЕУСПЕХА НА РУСКИТЕ СИЛИ В ЛИМАН: Съюзник на Путин призова за “ядрен” отговор

Видеото показва момчетата в камуфлажни дрехи и тъмни очила, върху танкове, с оръжия, прикрепени към кръста им, които стрелят с ракетни установки и картечници.

На моменти тийнейджърите се усмихват, докато стрелят, или правят жест с вдигнат палец.

Кадиров - бивш военачалник, който ръководи република Чечения, населена предимно с мюсюлмани, е един от най-яростните поддръжници на руската офанзива на Путин в Украйна.

Постът беше публикуван, след като Кремъл отхвърли призива му за използване на ядрени оръжия с ниска мощност в Украйна след поредица от военни поражения.

"Емоциите не трябва да вземат връх над разума", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по време на ежедневния брифинг с журналисти, визирайки изявленията му.

Рамзан Кадиров: Мисля, че ми дойде времето, преди да ме изгонят

"В нашата страна използването на ядрени оръжия става само въз основа на това, което е посочено в съответната доктрина", каза Песков.

Въпреки това Песков приветства "героичния принос" на чеченския лидер за военната операция в Украйна.

Кадиров призова за ядрен вариант, след като Москва се изтегли от град Лиман, чийто контрол бе установен за седмици по-рано тази година.

"По мое лично мнение трябва да се предприемат по-драстични мерки, стигащи до обявяване на военно положение в граничните райони и използване на ядрени оръжия с ниска мощност", заяви Кадиров в канала си в Telegram.

Той разкритикува генерал-полковник Александър Лапин, който командва руските сили, воюващи в региона, като го нарече "посредствен".

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.