Това заяви днес генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси

Генералният директор на Запорожката АЕЦ, която се намира под контрола на руските сили, които нахлуха в Украйна през февруари, е освободен. Това заяви днес генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, цитиран от Ройтерс.

Украйна обвини Русия за задържането на Игор Мурашов, като окачестви това действие като терористичен акт.

Руски патрул е арестувал генералния директор на АЕЦ "Запорожие"

Украйна заяви, че руски патрул е задържал Мурашов, докато той е пътувал от Запорожката АЕЦ за град Енергодар, където живеят голяма част от хората, които работят в най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Украинският персонал продължава да работи в съоръжението при условия, които според МААЕ излагат на риск сигурността на централата.

МААЕ съобщи в събота, че се е свързала със „съответните власти“, без да споменава поименно Русия, и заяви, че е била информирана, че Мурашов е „временно задържан“.

„Приветствам освобождаването на Игор Мурашов, генерален директор на украинската Запорожка АЕЦ. Получих потвърждение, че Мурашов се е завърнал благополучно при семейството си“, написа днес Гроси в Twitter.  

Директорът на МААЕ: Започваме консултации за зоната за безопасност на АЕЦ Запорожие

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрела, при който бяха нанесени щети на част от сградите, намиращи се на територията на централата, а МААЕ призова за създаването на защитна зона около съоръжението, за да бъде намален рискът от сериозна авария. Очаква се тази седмица Гроси да проведе разговори с Киев и Москва.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА