Сред жертвите имаше дузина деца

Елитни полицейски служители в Индонезия бяха дадени за разследване заради трагедията на стадиона в Маланг, която отне живота на 131 души, включително дузина деца, в един от най-смъртоносните инциденти във футболната история.

Предвид повишаването на обществения гняв, полицията взе мерки да накаже отговорните за стъпкването, което според очевидци започнало, когато служители на реда използвали сълзотворен газ в препълнени трибуни, а това довело до нахлуването на фенове на терена. „Като регионален шеф на полицията, аз съм притеснен, натъжен и същевременно съжалявам за пробойните в процеса по осигуряване на безопасност“, каза на пресконференция полицейският шеф в източна Ява Нико Афинта.

Най-малко 32 деца загинаха при безредиците на мача в Индонезия

Трибуните на стадион „Канджурухан“ бяха препълнени с 42 000 привърженици на „Аремания“ или Арема ФК в събота вечер за мача срещу яростните съперници Персебая Сурабая. Но след поражение с 2:3, първото у дома от над две десетилетия за техните опоненти, запалянковци нахлули на терена, за да се конфронтират с играчи и ръководство. Полицията описа инцидента като „бунт“ и заяви, че двама служители на реда са загубили живота си, но оцелели ги обвиниха в прекомерна реакция. Полицаи отвърнали на случващото се със сила, ритайки и удряйки фенове с палки, според свидетели и видео кадри, което предизвикало навлизането на терена на още привърженици. „Ако имаше бунт, сълзотворният газ трябваше да бъде разпръснат към терена, а не към трибуните“, сподели Дани Агунг Прасетйо, координатор на групата от привърженици Арема ДК, за АФП.

ФУТБОЛНА „ВОЙНА”: Освиркване на химна и обиди към българите на мача РСМ - България (ОБЗОР)

Броят на смъртните случаи нарасна днес, като местното здравно лице Виянто Виджойо съобщи за АФП, че още шестима души са починали от раните си. Шефът на полицията в Маланг бе освободен от поста си в понеделник, девет служители на реда бяха наказани, а 19 други поставени под разследване заради трагедията на стадиона, който бил препълнен само с фенове на домакинския отбор Арема ФК, обяви говорителят на националната полиция Деди Прасетйо. Той сподели, че наказаните полицаи са членове на Мобилните бригадни отряди, или Бримоб – организация, която действа като паравоенното звено за специални операции на индонезийските полицейски сили и е известна със своите агресивни похвати за овладяване на публика.

Междувременно, Индонезийската футболна асоциация санкционира Арема ФК, налагайки доживотни забрани на президента на Организационния им комитет и служител по сигурността извън футбола, като глоби клуба с 250 млн. рупии (16 000 долара) за трагедията. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС