Производителят има овощни градини в Пловдивско

Вносни ябълки подбиват цената на родното производство. По тази причина производител от района на Пловдив изкорени ябълковите си дръвчета. По този начин той сложи край на 40-годишна традиция в региона.

300 милиона килограма ябълки. Толкова е набрал за последните 40 години Красимир Кумчев. Градините му вече са история. Тази есен Красимир сложи край на бизнеса си. Причината - ябълки от Италия и Полша подбиват цената на родното производство. Те пристигат с около 45 стотинки по-евтини, защото чуждите производители получават субсидии. 

„Алармирам или да се изравнят субсидиите или да бъдат спрени. Ако нямаме еднаква конкурентна среда, като производител единствено можеш да изкорениш като нас, т.е. да спреш да произвеждаш“, заяви Красимир Кумчев.

Ще достигне ли цената на олиото 6,50 лв. за литър?

Той разказва, че Европа още преди 5 години е задължила властите у нас да изравнят субсидиите. Това обаче така и не се случило. „До 2027 година например Гърция ще получи 10 милиарда повече от България. Това е огромен паричен ресурс, който отива при гръцките фермери и по никакъв начин ние не можем да бъдем конкурентноспособни с тях по тази причина“  

Красимир е категоричен, че тук става дума за спасяване на производството. Защото към изкореняване на градините вече преминават и производителите в цялата страна.  „Изкореняват се кайсии, сливи, череши, праскови, не само ябълки. И всичко това е заради вноса, който е силно субсидиран“ 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.