В понеделник голяма част от Украйна беше събудена от вой на сирени и ракетни удари

След като в понеделник голяма част от Украйна беше събудена от вой на сирени и ракетни удари, очевидци сравниха атаките с тези от началото на войната. 

Жителката на Киев Олга Минко сподели в ефира на NOVA, че през последните месеци градът бил сравнително сигурно място - до вчера, когато населението отново прекара часове наред в бомбоубежищата. 

Проф. Недялков: Конфликтът в Украйна се очаква да ескалира

Олга живее със семейството си в Днепровския район в Киев - на 23-ия етаж, откъдето казва, се вижда много. По време на атаките в понеделник била у дома, защото работи от вкъщи.

“Беше около 8 часа сутринта, когато Русия отново ни нападна. Удариха много градове - Киев, Одеса, Лвов, Виница, Чернобил, Запорожие. В Киев първите ракети паднаха в центъра, до Националния университет. Изглеждаше сякаш Русия е избрала деня понеделник и часа, в който хората отиват на работа, а децата - на училище, за да удари колкото може повече цивилни”, разказва Минко. 

Русия нанесе масирани ракетни удари по Украйна (ОБЗОР)

Докато слиза към бомбоубежището, Олга вижда как две ракети падат в близост до Киевската водноелектрическа централа. “Видях огромно количество гъст черен дим. Удрят по такъв вид инфраструктура, защото искат да ни оставят на тъмно и на студено. Целта им е да всяват паника сред цивилното население. Това не са военни цели, това се прави с цел да се измъчва населението”, смята Олга.

Тя и синът ѝ напускат Украйна в началото на войната, но се връщат обратно на 20 август. “Киев беше станал сравнително сигурно място. Случвало се е да има сирени, но толкова масирани атаки и обстрел на града - не. Страха, който тази сутрин изпитах, беше онзи от 24 февруари, когато всичко започна”, разказва жената. 

Повече гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.