Там има две училища - общинското основно „Св. Св. Кирил и Методий“ и Частната профилирана гимназия за чуждоезиково обучение „Челопеч“

Ако пътувате по подбалканския път към Бургас, задължително ще минете през Община Челопеч. Ще забележите колко е зелено и добре поддържано е селището, но едва ли ще ви хрумне да се замислите за училищата в тази малка общност. А те са две – общинското основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ и Частната профилирана гимназия за чуждоезиково обучение „Челопеч“.

И двете училища през годините търпят обновяване както на учебната база, така и на методическите подходи. Ако за основното училище гаранция за качеството е все по-големият брой деца, които се обучават в първи клас, то за гимназията обективната оценка идва не само от успешното преминаване в по-висока образователна степен на зрелостниците в страната и чужбина, но и от обективното оценяване на знанията с матурите в 12 клас.

Според последната статистика на Института за пазарна икономика Община Челопеч оглавява класацията с най-висок резултат от матурата в държавните зрелостни изпити по български език и литература с оценка 5.02.

Как община Челопеч се появи на картата с най-висок успех по БЕЛ?

Малцина знаят, че в Челопеч се намира едно от първите частни училища. Създадено в партньорство между рудник „Челопеч“ и община Челопеч още през 1995 г., училището функционира като първата в България частна фирмена профилирана гимназия, изцяло интегрирана в структурата на минно-добивното предприятие „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД.

Снимка: Dundee Precious Metals

Как се поражда нуждата за езикова гимназия?

Когато рудник „Челопеч“ е затворен в началото на 90-те години поради забрана за преработването на произвеждания там медно-златен концентрат със съдържание на арсен, се налага търсене на работещ вариант за спасяване заетостта на хората и поминъка в региона. Решение се оказва инвестицията на ирландската фирма „Наван Майнинг“, която предоставя технология за преработка и арсен-очистващи съоръжения. С идването на англоезични специалисти комуникацията на английски се оказва сериозна пречка, а по това време в Средногорския регион няма специализирано езиково учебно заведение.

С визия за бъдещето, ръководствата на рудника и на общината се обединяват в нуждата да осигурят кадри с необходимите знания и основават Частната профилирана гимназия за чуждоезиково обучение „Челопеч“.

Как стана така, че ЧПГЧО „Челопеч се появи в националната класация сред стоте най-успешни училища в България?

Днес профилираната бутикова гимназия разполага с модерна техническа база и с учителски екип, който влага много сърце в работата си. Къде се крие ключа към успеха разказа директорът на ЧПГЧО „Челопеч“ Николай Кръстев:

„За едно училище, което до голяма степен е социална политика на компанията „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, да се появи в топ 3 заедно с Американския колеж и Частната математическа гимназия, които имат национални приемни  кампании и са в София, това е успех.“ – отбелязва директорът, който е начело на училището от 2002 г.

„Вярваме в това, което правим. В нашето училище работят достатъчно учители от най-висока проба. Те са сред най-добрите в сферите си, в които работят. Това оформя лицето на училището и генерира обща енергия за всички. Понякога вървим срещу течението, но като училище в малък район това се оказва важно, за да сме успешни. Историята ни показва, че успяваме в моменти, когато условията се сменят драстично.

Двете важни неща са социален стабилитет и човешкия фактор. Ние имаме стабилността на „Дънди Прешъс Металс“, имаме амбициозни учители, деца на родители, които от най-ранна възраст възпитават себеуважение и стил да се изисква всичко от средата. Тази комбинация е взривоопасна.“