Цар Борис е изиграл решаваща роля за спасяването на над 50 000 български евреи и не е фашист, категорични са историци

На какво се дължат острите реакции за откриването на българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид от граждани на Северна Македония. Според Маргарит Мицев от Българо-еврейския научен институт македонските власти са искали документи от хората, които регистрират български културен клуб, че цар Борис и цар Симеон са били царе на България.

"Левите историци не бива да говорят, че у нас е имало фашизъм. Цар Борис е всичко друго, но не и фашист. Застрахователят на културния клуб е отменил застраховката, с обяснението, че това са "шовинистки работи". България е в плаха, изчаквателна позиция", смята той. 

Според Георги Мъндев македонците говорят за монархо-фашизъм, но у нас такъв не е имал. "Цар Борис III не е бил фашист. Българските власти трябва да са по-активни и да защитават българските интереси. Цар Борис е изиграл решаваща роля за спасяването на над 50 000 български евреи", обясни той.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.