Това сочат първоначалните данни на разследващите

Камион помете 19-годишно момиче, а след това се вряза в спирка в София. Сигналът за инцидента, който е станал на бул. „Гоце Делчев”, е подаден в 09.43 ч. в петък. Линейката е пристигнала на място 8 минути по-късно. За съжаление спешните медици единствено успяват да констатират смъртта на момичето.  Шофьорът е откаран в шоковата зала на „Пирогов”. Тестовете му за алкохол и наркотици са отрицателни.

Няма пряка опасност за живота му. По думите на директора на столичното заведение Валентин Димитров мъжът е изглеждал объркан след случилото се.

„Докаран е при нас в дезориентирано състояние, без някакви сериозни травми. Има една травма на главата, която е лека и няма пряко отношение към живота. Обработили сме го, наблюдаваме го, търсим късни поражения, които биха се появили”, каза той.   

Камион се вряза в спирка в София, уби 19-годишно момиче (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тепърва предстоят множество експертизи, които да установят как се е стигнало до трагедията. По първоначални данни на разследващите камионът се е движил с около 60 км/ч, което е два пъти повече от разрешените там 30 км/ч - заради пешеходната пътека с легнал полицай. Според очевидци в момента на удара момичето вече е било на тротоара, след като секунди по-рано е пресякло улицата. Камионът помита жертвата и изминава още няколко метра, повличайки пътни знаци и клони на дървета. Финалният удар е в спирка на градския транспорт, на която като по чудо в този момент няма хора.

Петър е първият човек, който се притичва на помощ секунди след катастрофата. Ударът става пред очите му.

„Вървях на отсрещния тротоар. Камионът се движеше с висока скорост - поне 60-70 км/ ч. Нямаше никакъв спирачен път. Първо удари жената, хвърли я 7-8 метра и накрая се спря в автобусната спирка”, разказа мъжът.

Петър отваря вратата на камиона, за да провери как е шофьорът.

„Беше в шок, не можеше да говори и не знаеше какво се случва. За жената беше ясно, че няма какво да се направи”, каза още той.

Друг очевидец е Тодорка Кънчева, която се разминава на косъм от трагедията.

„Обърнах се, защото се чудех дали да пресека и да хвана автобус. Видях как камионът повлича всичко пред себе си”, разказа жената.

Предстои да се установи имало ли е как и опитал ли се е шофьорът да предотврати удара.

„Факт е, че и аз не видях да има спирачен път. Ще се правят експертизи, вероятно има и записи от камерите. Като имаме предвид ограничението и къде се намира тялото, смятам, че скоростта е била доста висока”, каза Иво Илиев от Софийската градска прокуратура.

Шофьорът има дълъг стаж зад волана, съобщиха от СДВР.

„След направена проверка в отдел „Пътна полиция” се установи, че водачът няма нарушения. Той е чист по административно-наказателната дейност”, каза Бистра Гурлевска от отдел „Разследване” - СДВР.

Разследващите не изключиха на шофьора да му е прилошало.

По случая е образувано досъдебно производство за причиняване на смърт след нарушение на правилата по пътищата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.