През първия и втория триместър на бременността за плода е изключително важен щитовидния статус

В един от най-желаните периоди в живота на всяка жена - бременността могат да се появят някои здравни рискове, свързани с ендокринната жлеза. Кога бременните трябва да посетят ендокринолог. 

Поставиха стент на бебе на 32 дни

Според д-р Ивайло Богомилов, докторант от МУ, различни автоимунни и други заболявания могат да се появят по време на бременността. "Ендокринните заболявания са с автоимунна генеза. Гестационният диабет също е възможно да се появи. През първия и втория триместър на бременността за плода е изключително важен щитовидния статус, затова е хубаво още преди нея той да се изследва", посочи той.

По думите му проверката на антителата също е важна, заради конфликта майка и плод - имунитетът на жената е потиснат, за да приеме чуждия организъм. "Нивата на хормоните на щитовидната жлеза падат, защото майката предава на детето вещества. Йодът е много важен за умственото развитие на детето" обясни д-р Богомилов.

Той подчерта, че гестационен се нарича диабетът, придобит по време на бременността. "24-28 седмица най-често се развива. Той, за разлика от обикновения, има доста различни референтни стойности. 6,1 при нормалните хора означава 5,1 при бременните. Правилната консумация на сол е много важна, тя трябва да йодирана", разясни медикът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.