Чуйте един разговор за звездите и тяхното бъдеще

Тази неделя в „Историите на Мария Йотова” разказваме за момичето, което мечтаеше за звездите като малка. Днес д-р Мария Любенова е уважаван учен, доктор по астрономия, и е част от една от най-големите изследователски организации - Европейската южна обсерватория.

„Историите на Мария Йотова”: Среща с човека, който изследва лидерите от българската история

„Когато завършвах езикова гимназия, класната ми ръководителка ни помоли да напишем на лист хартия какво искаме да ни се случи оттук нататък. Нещото, за което мечтаех, беше да наблюдавам с телескоп в Чили звездите.Моментално си казах това няма как да стане, защото съм родена в България и исках тук да продължа образованието си. Нещата обаче доста се обърнаха и заминах. През годините се е случвало много пъти да искам да се откажа от професията, беше доста трудно. Задавала съм си въпроса защо се занимавам с астрономия, но любопитството ми винаги надделява. Занимавам се с изследване на звездите, за да разбера как са се образували, какво е било миналото им и какво ще бъде бъдещето”, сподели тя. По думите й най-много се гордее с това, че преподава наученото от нея на студенти.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.