Това каза Росен Христов след като посети атомната централа

Енергийният министър Росен Христов посети АЕЦ „Козлодуй” днес, след като в неделя шести енергоблок на атомната централа беше изключен от електроенергийната система на страната поради технически проблем.

„След проведени много тестове, различните хипотези за причината за изтичане на водород от охлаждащата система на генератора бяха сведени до една-единствена хипотеза. Всички анализи сочат към технически проблем”, каза министърът на енергетиката. Той увери, че се работи по отстраняването му. Очаква се до дни блокът да бъде пуснат, след като бъдат направени още тестове. „Става въпрос за уплътнения, които в момента се заменят”, уточни той.

Изключиха шести блок на АЕЦ „Козлодуй"

„Няма никаква опасност за промяна в радиоактивния фон”, категоричен беше министър Христов.

„Случват се такива неща, случвали са се още по-странни неща”, коментира зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков като подчерта, че за последните 10 години е имало 5 подобни технически проблема в същата водородна система за охлаждане.

По думите на Росен Христов в следващите няколко дни страната ни ще обяви процедура за подбор на доставчик на ядрено гориво. В момента, каза още ресорният министър, две са компаниите, които са заявили желание за участие.

КЕВР одобри по-ниска цена на газа за ноември

Енергийният минситър коментира и по-ниската цена на газа за ноември, която КЕВР одобри. По думите му се очаква за декември и януари цената леко да се покачи поради по-високото потребление, но със сигурност нямало да достигне нивата си от септември.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.