Защо местните хора са против и какви са опасенията им

Недоволство в няколко благоевградски села заради намеренията на гоцеделчевска фирма да добива барит в близост до населените места.

Според местното население, ако тази дейност започне, ще създаде невъобразим шум, а взривовете, които съпътстват добива на барит, ще засипят селата с прах.

“Притеснява ме отровата, прахта, водата ни, храна ни. Децата ни ще спрат да идват на село”, това изрази като най-големи тревоги енда от местните жители. 

“Трудно е да вярваме на уверниета на инвеститора, че всичко ще бъде направено по закон, защото до нас информация достига само през медиите. Няма как да се построи едно предприятие или кариера до домовете на хората без никой да ги попита”, категоричен бе друг.

Хората са направили Инициативен комитет. За две седмици за входирали над 150 възражения в РИОСВ. “Ще се борим нашето мнение да се чуе”, категорични са те.

 “Това са 4 декара. Става въпрос за една малка кариерка. Нищо общо няма с рудник. Нищо общо няма с големи замърсявания”, категоричен бе инвеститорът Иван Шкевов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.