Това обявиха на брифинг от прокуратурата в града

История, която предизвика обществен отзвук. 24-часов арест за нападателя, който възмути русенци с побой над момче. Това обявиха от Окръжната прокуратура в Русе. Обвинителите в града разследват случая с непълнолетен младеж, за когото са постъпили сигнали, че е нанесъл побой на двама свои връстници. За случая стана ясно вчера, когато в социалните мрежи бе публикуван видеоклип с кадри с насилие.

Причината за споделянето на видеото е възмущението на хора от обкръжението на побойника, които искат той да бъде спрян. Снощи десетки млади млади мъже се събраха пред дома на соченият за извършител на деянието. Те поискаха непълнолетният младеж да излезе и публично да се извини. Непълнолетният насилник го направи с пост в социалната мрежа Facebook. Тази вечер се проведе нов протест.

Жертвата от клипа е Иво. Ударите са му били нанесени през април в тоалетната на заведение. „Клипът е една много малка част от това, което се случи. Продължи около 15-20 минути, основно в главата, ребрата, ръцете, краката”, спомня си момчето. Според него в този случай причина за побоя било момиче.

Друго момче, което не пожела да покаже лицето си, също разказва за брутален побой, кражба и изнудване. „На 26 ми беше нанесен побой от Джан, при което съм със счупено ребро, имам проблеми с ключицата, не трябва да си движа ръката. Ударите бяха навсякъде, имаше голям мерак да ме удря в главата, ударите бяха с ръце и крака. Бях принуден да си заложа телефона, а часовника го задържа”, казва потърпевшият.

И двете момчета са подали жалби в полицията. От МВР в Русе съобщиха за NOVA, че проверяват случаите. 

За да предотврати ескалация на напрежението на място вчера пристигнаха униформени полицаи.

„Вчера след 16 ч. в полицията се яви пострадалото момче от видеото. Четири месеца по-късно разбираме, че през месец април му е нанесъл побой”, заяви Георги Георгиев, окръжен прокурор на Русе. Извършителят ще бъде привлечен като обвиняем и задържан за 72 часа. След това ще бъде поискана мярка задържане под стража, обясниха от държавното обвинение. 

От прокуратурата и полицията са категорични, че ще бъдат безкомпромисни към такива инциденти и ще се намесват веднага щом имат информация. От прокуратурата обясниха още, че информация за такива случаи постъпва за пръв път на 27 октомври 2022 г. Тя е за случай, извършен ден по-рано, при който срещу пострадалото лице е бил извършен грабеж. Проверката е започнала незабавно, пострадалият е съобщил, че такива действия са извършени по отношение на много други хора, които са поканени да изяснят обстоятелствата. Освен двата случая, е установено още едно лице, пострадало от побой, нанесен от същия човек.

Клип с побой и унижение на момче взриви социалните мрежи (ВИДЕО)

„Вече има образувано досъдебно производство, разследващо деянията на лице с инициали Д.Ю.М. Той ще навърши 18 г. през декември. Ще проведем разследване за лека телесна повреда по хулигански подбуди през април и за грабеж и изнудване, придружени със средна телесна повреда от 27 октомври”, казаха от прокуратурата. Сигнали за нанесен побой от същия младеж имало още през 2020 г. Тогава е бил порицан. Нападателят живее с майка си и по-малкия си брат, съобщиха още от прокуратурата.

От спортното училище в Русе казаха за NOVA, че соченият за бияч е ученик в 12 клас. Тренира кану-каяк в клуб „Дунав”. Не бил проявявал агресия в училище. Очаква се решение на педагогическия съвет за дисциплинарно наказание.

Ученикът се разследва за лека телесна повреда по хулигански подбуди, грабеж с изнудване и средна телесна повреда. Вероятно до утре ще бъдат предявени обвинения и непълнолетният ще бъде задържан за 72 часа. Мотивите за действията му са различни - лични отношения, момиче, грабеж, изнудване.

„Той публикува един пост с извинение и още там обяснява, че в състояние на афект извършва подобни деяния, това заявява и пред колегите”, каза началникът на „Охранителна полиция” Русе Димитър Вачков.


Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.