Теренът е избран измежду 5 предложения

Сериозна крачка към това да имаме Национална детска болница. Служебната власт избра нов терен, на който да бъде построена тя. Предложението е строителството да бъде в софийския квартал "Горна баня". Теренът е избран измежду 5 предложения.

След десетилетия спорове, служебният кабинет реши - новата детска болница ще бъде изградена от нулата. Очакванията са проектът за нея да бъде готов до половин година, а изграждането й да започне след това. Според здравния министър този терен е най-добрият сред възможните варианти. От гражданската инициатива „За истинска детска болница” обаче отправиха въпрос към здравното министерство: защо е избран именно този терен и с какво другите не отговарят на критериите. 

Меджидиев: Окончателно е избран терен за изграждане на Национална детска болница

Националната детска болница ще бъде изградена на площ от 40 декара до Специализираната болница по ортопедия в "Горна баня". „Теренът е изключително подходящ заради климата на конкретното място и заради своята локация. Той позволява да бъде построен и хотел за родители, рехабилитационен център и всичко друго, според потребностите, които са заложени”, поясни здравният министър.

Кметът на столичния район „Овча купел” вижда възможност за облагородяване на мястото, ако болницата бъде изградена там. „Тук по регулация трябва да има улица. Също така проблемът е с Околовръстния път, който в последните 3 години е на етап обсъждане на идеен проект. Мисля си, че ако стартира изграждането на детската болница, Околовръстният път доста по-бързо ще бъде изграден”, каза Ангел Стефанов.

Меджидиев: Разглеждаме 5 варианта на терени за детска болница

Теренът е отреден за болничен комплекс, но в него попада и частен имот, който трябва  да бъде изместен като граници. След разговор със собственика той е дал устно съгласие. „Към днешна дата ще можем по най-бързия начин като обявяване за национален обект да придвижим процедурата и да стигнем до изменение на подробния устройствен план”, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Колко ще струва педиатрията ще стане ясно, когато бъде готов проектът. Според регионалния министър вече се вижда хоризонт, след като предишният вариант за детска болница се оказа, че не отговаря на устройствения план.

От инициативният комитет „За истинска детска болница” поискаха изборът на терена да бъде подложен на обществено обсъждане, което така и не се случи. Според д-р Таня Андреева липсата на пълна прозрачност оставя въпроси. „Всички терени, които Министерството на здравеопазването беше представило като възможни, са с добри комуникативни възможности и в природна среда, достатъчно големи на площ. Въпросът е: С какво теренът, на който се намираме, е по-добър от останалите 4 терена”, каза педиатърката.

По план екип на здравното министерство ще посети водещи европейски детски болници, за да използва техния опит.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.