Протестиращите медици призоваха за реформа в здравеопазването

Безсрочен протест обявиха медици от врачанската болница. Първоначално те решиха просто да изразят подкрепата си към исканията на своите колеги от Добрич, но недоволството им ескалира и сега твърдят, че няма да спрат докато гласът им не бъде чут, а заплатите им не се актуализирани спрямо инфлацията. 

Недоволството във врачанската болница вече ескалира. 

Основното искане на протестиращите е в областната болница е да се спази Колективния трудов договор и те да получават това, което е записано в него така, както го получават колегите им от общинските болници.

Воля за промяна имало у ръководството на болницата, но е нужна санкцията на принципала в лицето на държавата. Затова писали и до министъра, но отговор нямат. Проблемът според тях касае и пациентите, а съвсем не е нов.

“Нашите искания да се достигнат нивата на заплащане по КТД по категории. В областта идват най-тежките случаи. Ние сме приравнени с общинските болници. А сме принудени да лекуваме хората в последен стадии от живота им”, каза има медицинската сестра Лорета Котева.

Протестиращите медици призоваха за реформа в здравеопазването - частните и държавни болници да бъдат разделени. 

Ако исканията им не бъдат чути, те са готови да продължат с протестите. 

А с днешна дата разбрали, че колегите им от Добрич, които първи започнаха протести, ще бъдат съдени от работодателя.

Затова протестът им продължава. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.