Разказва Сара Файзи, която живее в София от 2016 г.

„Проблемът с мигрантския натиск е голям, но успяваме да го сдържаме”. Това каза главният секретар на МВР Петър Тодоров в интервю за NOVA. Полицията продължава да задържа групи нелегални мигранти. За част от тях България е спирка, но за други се превръща в крайна дестинация. В „Историите на Мария Йотова” разказваме за една афганистанка, която остана и гради наново живота си в България.

„Докато учих в университета, започнах работа в банка. По това време всичко беше наред за мен и за всички в страната. Малко след това обаче започнаха да се случват лоши неща. През 2015 и 2016 г. започнаха самоубийствените бомбени атентати. Всеки ден в Кабул имаше по два или три атентата. При пътуване извън града, спираха колите и убиваха хората, без някаква причина”, разказва Сара Файзи, която живее в София от 2016 г. 

Тя има план да стигне, заедно със семейството си, до Германия или Швеция. Не успяват обаче да вземат визи и решават да отидат със самолет до Турция и оттам нелегално да минат през България. „Намерихме трафиканти. Групата ни беше от 25 човека. Имаше и други жени и деца. Синът ми по това време беше на година и половина. Бях и бременна в деветия месец”, посочи Сара. 

„Трафикантът обясни на мъжа ми, че знае, че не мога да вървя много и че е направил план. Каза му: „Ще пътувате с такси до границата, а като влезете в България, ще ви чака друго такси”. Той обаче излъга - не се случи нищо такова. Ходехме пеша от Турция до България три дни и три нощи. Нощем вървяхме през гората, а денем се криехме, за да не ни хване полицията”, посочи афганистанката. 

Тогава за цялото си семейство на трафиканта платили 9 000 евро. Сега ѝ обяснявали, че струва повече от 5 000 евро на човек. „Имаше трафиканти от различни страни - Иран, Афганистан, Турция, Пакистан. Мога да кажа, че всички трафиканти са лъжци. Лъжат за всичко”, подчерта Сара. 

Споделя, че непрекъснато слуша истории как трафикантите бият… понякога до смърт. „Ситуацията е толкова лоша за тези, които идват през гората с трафиканти. Но се случва непрекъснато. Всеки ден хора от Афганистан и други страни идват по нелегален начин”, добави тя. 

Сара ражда четири дни, след като идва в България. Сега тя има собствен бизнес у нас -  ресторант. „Ходех на уроци по български език и на бизнес курс. Построих живота си отначало в чужда страна. Щастлива съм, че имам децата си, бизнеса си, знанията и свободата си”, казва тя и обяснява, че обича България и хората в страната.

Още гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.