Това обяви говорителят на Военно-окръжна прокуратура-София капитан Евгения Деянова

Установени са причините за инцидента с военен самолет край Шабла, при който загина подполковник Валентин Терзиев. Това каза говорителят на Военно-окръжна прокуратура-София капитан Евгения Деянова. Засега единственият обвиняем за трагедията край Шабла е полковник Методи Орлов. От прокуратурата уточниха, че са изготвени няколко експертизи, с които по безспорен начин се доказва вината му за случилото се. 

Обвиниха полковник за смъртта на загиналия край Шабла пилот

Денят е 9 юни 2021 година. Майор Валентин Терзиев  изпълнява задача в нощни условия по светеща цел. Въпреки възникналата опасна ситуация, ръководителят му полковник Методи Орлов е провел „немарливо изискванията за безопасна стрелба”.

„В резултат на събраните доказателства е повдигнато обвинение на действащ офицер от Българската армия за това, че на 09.06.2021 г. по време на провеждането на тактическо обучение при упражнението, изпълнявано от подполковник Терзиев, поради немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност и въпреки възникналата тежка, опасна ситуация, вместо да забрани стрелбата, е заповядал снишаването на пилотирания от подполковник Валентин Терзиев самолет под регламентираната минимална височина за такива полети от 4 000 м., за която височина единствено е бил подготвен майор Терзиев. В резултат на това е настъпило падане и пълното разбиване на самолета в Черно море, както и последвалата смърт на пилота”, каза още кап. Деянова. Тя подчерта, че в обвинението са включени и материалните щети, които Министерството на отбраната е понесло в размер на около 9 млн. лв.

Говорителят на военната прокуратура в София обясни, че са били назначени няколко експертизи, чрез които да бъдат установени причините за трагичния инцидент. Тя допълни, че падналият МиГ-29 все още се намира на дъното на Черно море. „Много вероятно е да има и други обвиняеми”, заяви капитан Евгения Деянова.

Ден след като стана ясно, че вече има обвиняем - съпругата на Терзиев Димитрина Попова написа, че още на десетия ден след инцидента е било ясно, че Методи Орлов ще поеме цялата вина. Тя казва още, че полковник Орлов не е единственият виновен, но е удобният. Според съпругата на Терзиев обвинението срещу полк. Орлов ще падне в съда. „Има изрична заповед на ръководителя на ВВС, утвърдена от МО, в която е определено лицето за ръководител на стрелбите и това не е полк. Орлов. Какво прави той там, кой го изпрати и с какви отговорности? Има и друго, по-отговорно лице в КП, което обаче изобщо не е привлечено в хода на производството”, твърди тя.

Президентът Румен Радев припомни, че рискът във военната авиация е неизбежен. „Надявам се в своите решения прокуратурата да оценява, че военната авиация е високо рискова. Дейностите в нея са изключително сложни и се надявам решенията, които се вземат, да не доведат до това в бъдеще ръководството във ВВС да опростява подготовката, за да сведе риска възможно до нула”, каза държавният глава.

От прокуратурата не изключват обвиненията срещу полковник Орлов да бъдат изменени.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.