Киберексперт обясни как може телефон да се зарази с такъв

Всички държави от ЕС използват шпионски софтуер, заяви евродепутатът София инт Велд. Тя посочи, че България и Кипър са разпределителни точки за подобен софтуер.

Киберекспертът Любомир Тулев споделя, че става дума за софтуера "Пегас". "Израелска компания го разработва за противодействие на тероризма и киберзаплахите и го предоставя на правоприлагащите органи. В България има спекулации, че компания на име Circles, която е дъщерна на компания със същото име в Кипър, е свързана с израелците. Казва се, че тази компания разработва такъв софтуер и има лиценз за това", обясни той.

ЕП: Всички държави от ЕС използват шпионски софтуер

По думите му се твърди, че тези две компании са част от NSO Group и помагат в разработването на софтуер. "Люксембург и Ирландия помагат финансово да се развива този бизнес. Неофициалната информация е, че софтуерът събира Intelligence информация, изпреварваща, която да се инсталира на терористи. Има спекулации, че се използва и срещу много журналисти по целия свят. "Пегас" става известен по целия свят след неуспешен опит да се инсталира на журналист от "Амнести Интернешънъл", припомня Тулев.

Според него телефонът с достъп до интернет може да бъде използван за проследяващо устройство. "Чрез софтуера може да се получи всякаква информация от устройството. Дава се отдалечен контрол. Заразяването става по различни начини - чрез прикачен файл през имейл, обаждане през WhatsApp, дори да не вдигнете, сред други", разкри експертът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.